Αρθροσκόπηση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η αρθροσκόπηση είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους αποκατάστασης και αντιμετώπισης ορθοπεδικών παθήσεων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος αντιμετώπισης για παθήσεις όλων των αρθρώσεων αλλά είναι πιο συνηθισμένη σε παθήσεις των αρθρώσεων του γόνατος, του μηνίσκου και του ώμου. Πότε είναι απαραίτητη και τι πλεονεκτήματα προσφέρει έναντι των άλλων μεθόδων αντιμετώπισης;

Τι είναι η αρθροσκόπηση

Αρχικά, η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης διαφόρων ορθοπεδικών παθήσεων, όπως ρήξη πρόσθιου και οπίσθιου χιαστού συνδέσμου, αρθρίτιδα, ρήξη μηνίσκου και πολλές άλλες. Η διαδικασία της αρθροσκόπησης περιλαμβάνει την εισαγωγή στην άρθρωση μιας μικρής κάμερας με την οποία ο χειρούργος ορθοπεδικός μπορεί να δει το εσωτερικό της άρθρωσης και να διαγνώσει ή να θεραπεύσει όποια πάθηση υπάρχει.

Πριν την αρθροσκόπηση

Πριν τη διαδικασία της αρθροσκόπησης είναι απαραίτητο να γίνουν κάποιες εξετάσεις στα πλαίσια του προεγχειρητικού ελέγχου. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • Αιματολογικές εξετάσεις
  • Έλεγχο της φαρμακευτικής αγωγής που τυχόν παίρνει ο ασθενής και ίσως προσωρινή διακοπή κάποιων φαρμάκων όπως τα αντιπηκτικά
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
  • Καρδιολογικός και πνευμονολογικός έλεγχος
  • Συζήτηση και ενημέρωση από τον αναισθησιολόγο για την κατάλληλη μέθοδο αναισθησίας

Η διαδικασία της αρθροσκόπησης

Η αρθροσκόπηση, σε αντίθεση με τις ανοιχτές μεθόδους στις οποίες γίνονται μεγάλες τομές, περιλαμβάνει την εισαγωγή της ειδικής κάμερας μέσα από δύο πολύ μικρές τομές στο δέρμα. Η εικόνα προβάλλεται σε έγχρωμη οθόνη και από εκεί ο γιατρός μπορεί να αντιμετωπίσει το όποιο πρόβλημα υπάρχει στην εκάστοτε άρθρωση. Μετά το πέρας του χειρουργείου ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί την ίδια ημέρα ακόμα και χωρίς πατερίτσες στις περισσότερες περιπτώσεις. Μπορεί να πάρει εξιτήριο, ανάλογα με την περίπτωση, από μερικές ώρες μετά το χειρουργείο εώς και 2 ημέρες μετά.

Μετά την αρθροσκόπηση

Ο ασθενής μετά τη διαδικασία της αρθροσκόπησης ξεκινά ασκήσεις φυσικοθεραπείας, οι οποίες συνεχίζονται και μετά το εξιτήριό του. Επίσης, ο ασθενής ενδέχεται να χρειάζεται κάποια ορθοπεδικά βοηθήματα για λίγες μέρες εώς και 2 εβδομάδες, ανάλογα με την περίπτωση. Με τη διαδικασία της αρθροσκόπησης, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σαφώς μικρότερος γι αυτό και μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα με δια στόματος χρήση για λίγες ημέρες. Χορηγείται επίσης στον ασθενή είτε κάποια φαρμακευτική αγωγή είτε ειδικές κάλτσες για την αντιθρομβωτική προστασία. Τέλος, τα ράμματα αφαιρούνται σε 8-12 ημέρες.

Τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης

Η αρθροσκόπηση επειδή είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος γι αυτό και περιλαμβάνει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα ανοιχτά χειρουργεία. Τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Είναι γρήγορη και ανώδυνη σαν διαδικασία
  • Ο ασθενής αισθάνεται ελάχιστο πόνο μετά την επέμβαση, καθώς οι τομές είναι μικρές.
  • Ο ασθενής έχει μια ταχεία ανάρρωση και μπορεί να πάρει εξιτήριο ακόμα και λίγες ώρες μετά το πέρας του χειρουργείου
  • Έχει τη δυνατότητα να επανέλθει πολύ γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες
  • Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ βελτιωμένο.

Πιθανές επιπλοκές

Οι επιπλοκές μπορεί να συμβούν ακόμα και στο πιο εύκολο και απλό χειρουργείο. Σε ότι αφορά την αρθροσκόπηση, η πιθανότητα επιπλοκών είναι εξαιρετικά περιορισμένη, σε ποσοστό που φτάνει το 0,01%. Κάποιες επιπλοκές που, αν και εξαιρετικά απίθανο, ενδέχεται να συμβούν είναι μόλυνση, επιπλοκές από την αναισθησία, αργή ανάκαμψη, θρόμβωση κ.α.

Η αρθροσκόπηση είναι η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος διάγνωσης και αντιμετώπισης παθήσεων των αρθρώσεων και προτιμάται κατά κόρον λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που προσφέρει έναντι των άλλων μεθόδων. Η ταχύτητα της διαδικασίας και της ανάρρωσης αλλά και η εξαιρετικά περιορισμένη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών καθιστούν την αρθροσκόπηση εξαιρετικά δημοφιλή μέθοδο από ασθενείς αλλά και από γιατρούς.